Doğum Yardımı Nasıl Alınır?

23 Ocak 2022 13:46 Güncelleme : 23 Ocak 2022 13:49

Doğum yardımı devlet tarafından, doğum yapan anneye maddi bir destek sağlamak için ödenen cüzi miktarda bir para yardımıdır. Doğum yapan annelerin bu süreçte kendisi ve bebeği için ilk etapta oluşacak ihtiyaçların karşılanması için devletin yürütmekte olduğu sosyal politika desteklerinden bir tanesi olan doğum yardımı anneler tarafından nasıl alınacağı ve başvurulacağı merak edilen bir konu bu yazımızda bütün aşamaları başlıklar halinde ele alarak en anlaşılır şekilde size aktaracağız.

Doğum Yardımı Nasıl Alınır?

Halk arasında “Çocuk Yardımı” olarak bilinen doğum yardımı 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşen “canlı doğumlar” için geçerlidir. Annenin bu yardımdan yararlanması için Türk vatandaşı olması ya da mavi kart sahibi olması gerekir eğer anne Türk vatandaşı değil fakat baba Türk vatandaşı ise aile gene de bu yardımdan yararlanabilir.

Doğum Yardımı Ücreti Nedir?

Doğum yardımı ücreti, ilk doğan çocuk için 300 TL, ikinci doğan çocuk için 300 TL, 3 ve üzeri tüm canlı doğan çocuklar için 600 TL olarak belirlenmiştir.


Doğum Yardımına Nasıl Başvurabilirim?

Doğum yardımı başvuru gerçekleştirmek isteye kişi, çocuğun doğumunun ardından nüfus müdürlüğüne kaydının yaptırılmasından sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi” doldurularak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılabilir. Kamu da çalışan kişiler ise çalışmakta olduğu kuruma başvurmalıdır. Yurtdışında yaşayanlar ise Büyükelçilik ve Konsolosluklar aracılığı ile başvuru işlemini gerçekleştirebilirler.

Başvuru Evrakları

Doğum yarımını almak için belirli evrakları doldurmuş olmanız gerekiyor, bu evrakların eksiksiz olması yardımdan yaralanabilmeniz için elzem noktalardan birisi. Evraklardan ilki doğan bebeğin kimlik kartı, devletimiz sadece doğum sonrası hayatta kalan çocuklar için bu yardım ödeneğini sunmakta çocuğun TC devletine ait bir kimlik kartının çıkarılmış olması gerekiyor, başvuru için ikinci istenen evrak ise yardımı alacak ebebeynin yani anne ya da babın kimlik kartı, ayrıca yazımızın ilerleyen aşamasına koyacağımız Aile, Çalışma ve Sosyal Yardım İl Müdürlüklerinden alacağınız Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin de eksiksiz doldurulması gerekiyor.

Doğum Yardımı Sorgulama

Doğum yardımını Türkiye Cumhuriyeti’nin sunduğu elektronik bir hizmet olan e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. E-Devlet’e bilgileriniz ile giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Doğum Parası” yazarak sitenin size sunmuş olduğu seçenekler arasından “Doğum parası sorgulama” seçeneğine tıklayarak işleminizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz fakat bunun için bir PTT’den bir E-devlet kaydı oluşturmuş olmanız gerekiyor eğer buna sahip değilseniz Bakanlıkların ‘183’ ve ‘144’ numaralı çağrı merkezlerini arayarak gerekli adımlar sonrasında başvuru durumunuzu sorgulayabilirsiniz.


İlgili E-Devlet Linki: https://www.turkiye.gov.tr/acshb-dogum-yardimi-basvuru-sonucu-sorgulama 
 

Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi

Doğum yardımı alabilmek için en önemli nokta bu evrağı eksiksiz ve doğru şekilde doldurmanız. Aile, Çalışma ve Sosyal Yardım Bakanlığı sitesi üzerinden bu evrak size sunulsa da en garanti yöntem yaşadığınız bölgenin Aile, Çalışma ve Sosyal Yardım Müdürlüğün’den alacağınız resmi evrağı eksiksiz doldurmanız olacaktır.

Evrak İçin İlgili Resmi Link: https://ailevecalisma.gov.tr/medias/12001/do%C4%9Fum-yard%C4%B1m%C4%B1.pdf 

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış