Kredi Kartı Sahipleri Harcamalarına Dikkat Etsin! Yılda Yaklaşık %50 Arttı!

9 Haziran 2022 08:58 Güncelleme : 9 Haziran 2022 08:58

Milyonlarca kredi kartı sahibini ilgilendirecek gelişme 2021 yılı verilerinde görüntülendi. Yayınlanan verilere göre ise 2021 yılı pandemi döneminde kartlı harcamaların arttığı görülüyor. Türkiye'de Kartlı Ödemeler 2021 araştırmasına göre kart ile yapılan ödemeler her sene katlanıyor. 2021 yılında ise tam tamına yüzde 50 artarak 1 trilyon 712 milyar liraya kadar yükseldi.

Kredi Kartı Sahipleri Harcamalarına Dikkat Etsin! Yılda Yaklaşık %50 Arttı!

Kredi Kartı Sahiplerinin Dikkatine!

Tüm dünyayı saran pandemi sonrasında neredeyse tamamı ile değişen alışveriş alışkınlıkları kartlı harcamaları büyük bir oranda artmasına sebep oldu. Türkiye'de bulunan kredi sayısı toplamda 84 milyonu aşarken, banka kartı sayısı ise rekora giderek 207 milyonu aştı. 2020 yılında 1,7 milyar olan temassız işlem adedi 2021 yılında katlanarak yüzde 114 artış gösterdi. Yüzde 114'lük bir artış sonucunda ise 3,7 milyar işlemi aştı. Bu büyümenin her geçen gün artacağı ve 2023 yılında kartlı harcamaların inanılmaz bir artış ile 2,5 trilyonu aşacağı tahminler arasında yer alıyor.

Pandemi döneminde kartlı harcamalardaki artış neticesinde tüketiciler de kart seçiminde oldukça bilinçli hale geldi. BDDK tarafından 2014 yılında yayınlanan yönetmelik doğrultusunda kredi kartı aidatları yasal bir zemine oturmuştu. Bu yönetmeliği ile kullanıcılara hatırlatan Onur Tekinturhan, "Düzenlemeye göre bankalar kartları için aidat veya yıllık üyelik ücreti olarak tanımlanan masrafları alabiliyor. Tüketiciler aynı bankanın masrafsız kredi kartına da başvurabiliyor. Pandemi tüketicilerin bu konudaki farkındalıklarını artırdı. Haklarını bilmediği için aidatı ödemeye devam eden ya da kartını iptal etme yolunu seçenler aidatsız kredi kartlarına yöneliyor. 2022’de öğrenci kartları hariç diğer kredi kartlarının aidatları, banka ve sunulan özelliklere göre yıllık yaklaşık 45 lira ile 680 lira arasında değişiyor. Bu rakamlar da aidatsız kredi kartına talebi tetikliyor” ifadelerini kullandı.

Kredi Kartı Sahiplerinin Dikkatine!

Temassız Ödeme Yükselecek!

Daha sonrasında konuşmasına devam ederek temassız ödemelere de değinen Onur Tekin Turhan, "BDDK kartlı ödemelerde salgın tedbirleri kapsamında 350 lira olan temassız işlem limitini, 1 Şubat’tan itibaren geçerli olacak şekilde 500 lira olarak güncelledi. 2022’de pandeminin getirdiği hijyen hassasiyetinin etkisiyle temassız ödemedeki yükselişin süreceğini söylemek mümkün. İşletmeler açısından da ödemelerde nakit, çek, senet gibi geleneksel yöntemlerin yerine kartlı vadeli ödemelerin daha fazla tercih edilmesi beklentiler arasında yer alıyor” sözlerine yer verdi.

Etiketler

Finans  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış