Sicil Affı Başvurusu Nasıl Yapılır?

23 Ocak 2022 14:08 Güncelleme : 23 Ocak 2022 14:09

Sicil affı, kredi ya da kart ödemelerinde sıkıntı yaşayarak kredi notları düşük olan, kara listeye düşen, kırmızı kalem çekilmiş esnaf ve vatandaşların bu sicilinin düzelmesine imkan tanıyan bir nevi ikinci bir kredi notu şansı diyebiliriz.

Sicil Affı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Kredi sicili bir çok vatandaş için günümüzde kritik bir konuma gelmiş durumda. Kredi çekerken, kredi kartı alırken hatta beyaz eşya dahi alırken bakılan kredi sicili özellikle de esnaf vatandaşlar için finansman açısında hayati bir önem taşıyor. Ne yazık ki finansal konulardan bazen her şey planladığımız gibi gitmiyor ve bazen işimizi bazen de işletmemizi kaybedebiliyoruz. Böyle durumlarda kredi ya da kredi kartı taksitlerimizi ödeyemiyor ve takibe düşüyoruz hal böyle olunca da kredi notumuz düşüyor ya da bankalar tarafından kara listeye alınabiliyoruz. İşte tamda bu derde derman olacak “Sicil Affı” torba yasa geçtiğimiz yıllarda meclis den geçmiş ve kredi sicili bozuk olan vatandaşımız için bir müjde olmuştu. 2020 yılı içinde sicil affı konuşulmaya başlanmıştı.

Kara Liste Nedir?

Aslında ortada böyle bir liste yok, kredi taksidini ödeyemeyen, kredi kartı ekstrelerini ödeyemeyen, takibe düşmüş ya da hakkında haciz kararı bulunan vatandaşların TBB Risk Merkezi ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından riskli gruba alınmasına halk arasında kara listeye alınma deniliyor.

Neden Kara Listeye Girerim?

Bu süreç için zaman aralığı 90 gündür, peki bu 90 gün tam olarak nedir? Kredilerinizin, kullanmakta ya da kullanmış olduğunuz kredi kartlarının, eksi hesaplarınızın (kredili mevduat hesabı) son ödeme tarihlerinizin üzerinden 90 gün geçmesiyle hakkınızda bankanız tarafından yasal takip başlatılır. Bunun sonucunda da TBB Risk Merkezi ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından kara listeye alınırsınız. Ayrıca kefil olduğunuz kredilerin ödenmemesi sonucu ile de kara listeye alınırsınız.

Af Olmadan Kara Listeden Çıkabilir Miyim?

Elbette bu mümkün, kredi, kredi kartı ya da eksi hesabınızdan kalan takibe düşmüş borcunuzun tamamını ödedikten sonra üzerinden 60 ay yani 5 yıl geçmesi ardından kara listeden çıkartılırsınız fakat bir çok banka mevcut sisteminde kayıtlarınızı tutacağı için başvurularınıza red cevabı gelmesi olası.

Sicil Affı Gelirse Kimler Yararlanabilecek?

Bunun için 2017 yılında sicil affı ile ilgili resmi gazete yayınlanan habere bakmak mantıklı olacaktır. O habere göre; Kredi borçlarını ödedikleri halde 5 yılı dolmamış kredi müşterileri, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Kara listeye alınan kişiler söz konusu borçlarını düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde tamamını ödemeleri veya yeniden yapılandırmaları halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlar dikkate alınmayabileceklerdi.

Etiketler

Bankacılık  

Yorumlar

0 Yorum Yapılmış